Zdrava hrana
Športna prehrana natisni

Športna prehrana, kot vam jo nudi spletna trgovina Nutrica, je pomemben del vsakega športnika tako rekreativca kakor tudi vrhunskega športnika. Lahko bi rekli celo da je sama športna prehrana skoraj bolj pomembna kakor pa trening sam, saj nam je hrana kot vir energije in pa seveda gradnik mišičnih vlaken. 


( 0 ocen )
Več ...
 
SuperMAMI na vrtu: REGRAT (Taraxacum officinale) natisni
Le kdo ga ne pozna – regrata, ki s svojimi pritličnimi listi že zgodaj spomladi začne tvoriti lepe listne rožice oz. rozete. A čeprav nas verjetno bolj ali manj spremlja že celo življenje, se mogoče premalo zavedamo pomena, ki ga lahko ima za naše zdravje, in mogoče se vse prevečkrat zgodi, da kot še za marsikaj drugega tudi za nabiranje regrata v hitrem tempu današnjega načina življenja zmanjka časa, za nakup pa denarja. No, k sreči nam ga narava vedno znova nesebično in radodarno ponudi, zato letos nikar ne oklevajte z nabiranjem in uživanjem te čudovite in nadvse zdravilne rastline.

Navadnemu regratu (lat. Taraxacum officinale) se v angleščini reče dandelion – beseda pa izhaja iz francoskega izraza dent-de-lion in pomeni levji zob, kar se seveda nanaša na regratove nazobčane liste. Pri nas ga najbolj množično nabiramo marca in aprila. Ko nato začne cveteti in listi postanejo bolj grenki, je dobro vedeti, da so užitni in v prehrani uporabni tudi cvetni koški z rumenimi cvetovi in da so listi užitni še tudi ob cvetenju ter po njem, če vam le niso pregrenki.


( 0 ocen )
Več ...
 
Recept s topinamburjem natisni

Topinambur odpira veliko novih možnosti v prehrani, saj ga lahko odlično kombiniramo z različnimi jedmi. Še posebno je dober vir novih idej za solate. Lahko ga na primer surovega narežete na kolobarje in ga pripravite skupaj s surovim kislim zeljem, lahko pa ga narežete ali naribate v svojo običajno solato in jo tako popestrite in zgostite.
Sveže nariban topinambur ima okus po orehih. Priporočamo uporabo svežega topinamburja, ker začne hitro izgubljati svojo lepo barvo, postane naguban in se zmehča. Recept za izvrstno solato ali presni pire, ki je večinoma sestavljen iz divjih in v prehrani po krivici zapostavljenih rastlin, ki samoniklo rastejo v naravi, je opisan v spodnjem receptu.


( 2 ocen )
Več ...
 
SuperMAMI zdravo je: KVINOJA natisni

Kvinoja, sem prihodnosti

Kvinoja (Quinoa) je beseda, za katero ste mogoče pravkar prvič slišali, saj je kvinoja kot hrana pri nas še zelo slabo poznana. No, vsekakor si jo velja dobro zapomniti. Je starodavna rastlina, ki jo v Andih poznajo že več kot 5000 let.

Inki so imeli kvinojo zaradi vsestranskosti in izrednega bogastva hranljivih snovi za sveto rastlino in so dosledno uporabljali vse njene dele – zrnje so mleli v moko, liste so uporabljali kot zelenjavo, stebla pa so jim služila za kurjavo. Imenovali so jo »chisaya mama«, kar pomeni mati vseh semen in vsako leto ob solsticiju je inkovski poglavar z zlato žlico posejal prva semena. Žal pa so španski kolonisti ob osvajanju in pokristjanjevanju Južne Amerike ravno zaradi izrednega pomena in posebnega statusa, ki ga je imela za tedanja ljudstva, kvinojo popolnoma prepovedali in povzročili, da je še dolgo zatem ostala pozabljena in nepoznana v ostalih delih sveta. Tako jo v ZDA, Kanadi in Evropi poznamo šele od osemdesetih let prejšnjega stoletja. Še vedno pa so največje pridelovalke kvinoje države, od koder izvira – Peru, Bolivija, Ekvador in Čile. 


( 6 ocen )
Več ...
 
Gensko spremenjeni organizmi na našem krožniku? natisni

Gensko spremenjeni organizmi (GSO) se nezadržno širijo tudi v evropski prostor in prišel je čas, da se tudi v Sloveniji odločimo, ali jih želimo na naših poljih, na naših krožnikih in v naših telesih, ali bi raje uživali čimbolj ekološko pridelano hrano.

Razprava o vprašanju GSO je v zadnjem obdobju spet intenzivnejša tudi zaradi pobude (podkrepljene s peticijo, ki jo lahko podpišete na spletu) za začasno prepoved namernega sproščanja gensko spremenjenih rastlin v okolje do dejanske uveljavitve zakona o gojenju GSO. Problem je namreč v tem, da zakon o soobstoju GSO z ostalimi kmetijskimi rastlinami, že pol leta čaka na odobritev v EU (zastavljen naj bi bil preveč restriktivno do GSO) in tako v Sloveniji to področje ostaja neurejeno.

GSO odpirajo vprašanja na večih občutljivih področjih, kot so: varstvo okolja, ohranjanje biotske raznovrstnosti, zdravje ljudi in živih bitij nasploh, gospodarstvo, socialni vidik in seveda eticni, filozofski in duhovni vidik.


( 4 ocen )
Več ...
 


Sorodni prispevki

Iskanje© 2009 Otroci d.o.o., izdelava spletne strani Tomyco d.o.o.