Okulistični pregled – temeljit pregled oči pod okriljem optičnega strokovnjaka

Praviloma okulistični pregled ne traja prav dolgo časa, a je zato izjemno natančno opravljen, in to pod okriljem optičnega strokovnjaka. Na pregledu se najprej preveri ostrina vida – z objektivnim ugotavljanjem refrakcijske vrednosti. Če na takšen pregled pridete prvič, vas strokovnjak najprej vpraša, zakaj pravzaprav potrebujete očala. Ravno odgovor na to vprašanje pa je bistven, saj se ostrina vida na različnih razdaljah določa z različno vrednostjo.

Okulistični pregled je torej osredotočen na ostrino vida pacienta. Če ta očala na primer potrebuje za branje, bo dioptrija drugačna v primerjavi s tisto, ki bi jo imel za delo za računalnikom. Dejstvo je, da je knjiga praviloma manj oddaljena od očesa kot pa računalnik.

Očala za daljavo

Če ste se za pregled oči odločili zato, ker potrebujete očala za daljavo, morate vedeti, da se takšna vrsta očal prilagaja glede na vsakega posameznika posebej. Dioptrija očal na daljavo je določena glede na potrebe posameznika, za ugotovitev najbolj ustrezne dioptrije pa še zdaleč ne zadošča samo pregled s pomočjo keratorefraktomera. Strokovnjak oči dodatno pregled še s pomočjo subjektivnih metod.

Dioptrija očal na daljavo je določena glede na potrebe posameznika.

Če pa ste že uporabnik očal, potem okulistični pregled od vas zahteva, da jih vedno prinesete s seboj. Ravno z njihovo pomočjo bo strokovnjak namreč lahko izmeril staro dioptrijo ter preveril razliko za novo. Očala se izmerijo z napravo, ki se imenuje lensmeter. Na napravi se odčita stara dioptrija.

Pregled oči na koncesijo

Seveda lahko okulistični pregledi potekajo tudi na koncesijo. Če osebni zdravnik sklepa, da ima pacient težave z očmi, mu bo napisal napotnico za specialista oftalmologa. Ta naredi pregled očesnega ozadja, izmeri tlak v očeh ter postavi diagnozo očesa.

Pri pregledu se lahko predpiše naročilnica oziroma tako imenovana refundacija določenega zneska za nakup novih očal. Vsi tisti, ki imajo sklenjeno veljavno obvezno in dopolnilno zavarovanje, lahko dobite očala na naročilnico oziroma na recept. Očala se lahko dobi tudi brez doplačila. Izbira se lahko med različnimi okvirji. Na razpolago so tudi brezplačna očala za branje, in sicer za vse osebe, ki so starejše od 63 let.

Okulistični pregledi potekajo tudi na koncesijo.

In na kakšen način se lahko na okulistični pregled prijavite? Ena od možnosti je tudi naročanje na spletnih straneh podjetij, ki se s tovrstnimi pregledi ukvarjajo.

Kdaj je še posebej pametno uporabljati očala za računalnik

Dolgotrajno sedenje za računalnikom lahko povzroča številne težave, na primer zamegljen vid, občutek utrujenih oči, bolečina v vratu, rdeče oči. Dejstvo pa je, da delo brez računalnika v današnjem času skorajda ni mogoče. Ravno zato moramo najti primerne načine, kako omenjene težave vsaj nekoliko ublažiti. Ena od boljših rešitev so zagotovo očala za računalnik.

Očala za delo z računalnikom se od klasičnih očal razlikujejo predvsem v tem, da zagotavljajo različno prilagajanje vida, medtem ko gledate v računalniški zaslon. Običajno je računalniški zaslon od oči oddaljen od 50 do 65 centimetrov. To se imenuje neposredno vidno polje, ki je bližje od vidnega, ki se ga potrebuje na primer med vožnjo.

Pogosto delo za računalnikom

Očala za računalnik so za uporabo še toliko bolj smiselna, če z računalnik delate zelo pogosto. Preprostejši tip takšnih očal ima enožariščna stekla s spremenjeno močjo leče. To uporabniku zagotavlja kar se da udobno gledanje v zaslon. Moč leče sprošča količino prilagajanja, ki je potrebna za to, da so predmeti na razdalji zaslona dovolj izostreni.

Očala za računalnik so za uporabo še toliko bolj smiselna.

Za očalna stekla, ki so posebej zasnovana za računalniško delo, se je pametno odločiti tudi zato, ker z blokiranjem škodljivih žarkov oči učinkovito zaščitite za prihodnost. Kakovostno steklo na očalih poskrbi za zmanjšanje utrujenosti oči pri dolgotrajnem gledanju v zaslon. Prav tako očala za računalnik dobro izboljšajo berljivost drobnega tiska ter omogočajo naravno držo pri uporabi pametnih telefonov in vseh drugih podobnih naprav.

Še druge učinkovite rešitve za dolgotrajno delo za računalnikom

V prvi vrsti se torej za dolgotrajno sedenje za računalnikom priporočajo računalniška očala. Obenem pa lahko med delom večkrat pomežiknete. Dolgo gledanje v ekran namreč povzroča, da manj mežikamo. Posledično lahko to povzroča suhe oči. Ključno je tudi izvajanje vaj za oči.

Najprimernejša očala za računalnik pa vam lahko pomagajo najti v optiki.

Če želite torej zmanjšati obremenjenost oči, vsakih 20 minut poglejte v daljavo ter pogled na oddaljenem predmetu zadržite vsaj 20 sekund. S tem boste sprostili mišico, ki poskrbi za ostrenje vašega očesa. To pa seveda zmanjšuje občutek utrujenosti oči.

Najprimernejša očala za računalnik pa vam lahko pomagajo najti v optiki.

Članki iz iste kategorije: