online psihoterapija

Za koga je primerna online psihoterapija?

Vse več ljudi se znajde v situaciji, ko si ne zmorejo več pomagati sami in zato obiščejo psihoterapevta. Seveda se to navadno ne zgodi kar čez noč. Najprej se o svojih težavah poskušamo pogovoriti s svojimi najbližjimi, ki jim najbolj zaupamo. Te osebe nam navadno psihoterapevta tudi priporočajo. Še toliko bolj pa nam lahko pomagajo, če so tudi sami imeli kdaj izkušnjo s takšnim strokovnjakom, ki nam ga lahko priporočijo.

V zadnjih letih je postala izjemno priljubljena tudi online psihoterapija. Čeprav se zdi, da nam psihoterapija na daljavo ne more tako dobro pomagati kot terapija, ki poteka osebno pri psihoterapevtu, pa izkušene osebe poročajo, da je tudi takšna oblika lahko izjemno koristna.

Kdo se odloča za psihoterapijo na daljavo?

Online psihoterapija je postala izjemno priljubljena in uporabna v času, ko je bilo zaželeno, da je stikov med ljudmi čim manj. To je bilo zlasti v času izolacije zaradi virusa. Sicer pa je takšna oblika psihoterapije na sploh zelo dobrodošla za vse tiste, ki živijo ter delajo v tujini, zanima pa jih psihoterapevt v maternem jeziku.

Fizični prostor, ko niso v isti sobi kot terapevt, nekaterim klientom omogoča, da se počutijo manj ranljivi in so lahko bolj pripravljeni biti odprti. Zaradi nekaterih anksioznih motenj je težko fizično priti na sestanek ali biti v bližini zdravnikov, online psihoterapija pa ljudem omogoča, da se zdravijo v svojem tempu.

Prav tako je online psihoterapija zaželena za vse zaposlene, ki so zaradi svoje narave dela pogosto na poti in imajo posledično izjemno neprilagodljiv urnik. Prav tako za vse, ki so od želenega psihoterapevta oddaljeni preveč kilometrov. Za psihoterapijo na daljavo se pogosto odločajo tudi mlade mamice in nosečnice. Prav tako osebe, ki zaradi invalidnosti ali bolezni sami ne morejo zapustiti doma ter za osebe, ki jim takšen način sporazumevanja bolj ustreza.

Največje prednosti psihoterapije na daljavo

V resnici online psihoterapija predstavlja precej več prednosti, kot je morda videti na prvi pogled. Ena od večjih prednosti je zagotovo njena priročnost. Za psihoterapijo na daljavo pravzaprav ne potrebujemo nobenega dodatnega programa. Vse, kar je potrebno storiti, je to, da se moramo registrirati in izbrati primernega strokovnjaka oziroma psihoterapevta.

Kako kar najbolje izkoristiti svojo prvo spletno sejo online psihoterapije?

Izbranemu psihoterapevtu je torej treba poslati sporočilo in strokovnjak nam nato pošlje sporočilo, iz katerega lahko razberemo termin spletnega srečanja. Ob tem nam ni treba skrbeti za prevoz in izbirati primernega parkirišča, saj bo terapija potekala na daljavo. S tem prihranimo ne zgolj veliko časa, temveč tudi energije in ne nazadnje še denarja.

Kaj je značilno za depresijo?

Večina misli, da točno ve, kaj je depresija. V resnici pa depresija pogosto ni to, kar mislimo. Če smo denimo samo nekaj časa slabe volje, še ne pomeni, da smo v depresivnem stanju.

Splošna definicija za depresijo je, da je to bolezen sodobnega časa, za katero zboleva vse več oseb v razvitem svetu.

Za to vrsto bolezni lahko zboli čisto vsak, in to ne glede na spol ali starost. Po drugi strani pa je res, da za depresijo zboli dvakrat več žensk. K sreči je možno opraviti tudi tako imenovani test depresije, ki dobro pripomore k prepoznavanju bolezni. Če zbolimo, je ključno primerno zdravljenje depresije, ki pa ni tako preprosto, kot se morda zdi na prvi pogled.

Depresivno stanje ni znak osebne šibkosti

Čeprav se zdi, da je depresija nekaj, na kar kaže, da smo šibki, to v resnici ni. Tovrstnega stanja oziroma bolezni se ne da premagati zgolj z močno voljo. Oseba, ki je depresivna, ne zmore okrevati tako, da se spravi sama od sebe k sebi, temveč potrebuje primerno zdravljenje depresije.

Depresivna oseba potrebuje primerno zdravljenje depresije.

Za depresijo torej lahko zboli kdor koli, ne glede na to, koliko je star in kakšnega spola je. V različnih oblikah depresija prizadene 1 od 10 oseb. Epizoda depresije pase lahko pojavi samo enkrat v življenju, a praviloma se raje ponavlja. Posledično je treba depresivnega človeka čim prej ustrezno zdraviti.

Kaj je test depresije?

Če se vam zdi, da imate simptome depresivnega razpoloženja, strokovnjaki priporočajo, da rešite test za depresijo. Lahko si ga natisnete in rešenega prinesete na brezplačno uvodno svetovanje, kjer se s strokovnjakom pogovarja o simptomih, s katerimi se soočamo.

Test depresije ni namenjen diagnosticiranju, služi samo kot orodje, da lahko pri sebi prepoznamo znake, ki bi lahko nakazali depresivno razpoloženje.

Treba pa se je seveda zavedati, da test depresije ni namenjen diagnosticiranju. Test torej služi samo kot orodje, da lahko pri sebi prepoznamo znake, ki bi lahko nakazali depresivno razpoloženje. Na sploh je v psihoterapijo precej bolj kot sama diagnoza pomembno ozadje simptomov.

Test depresije zajema vprašanja, pri vsakem od vprašanj pa lahko izbirate med različnimi vrstami odgovorov. Pri vsakem vprašanju je treba obvezno označiti samo eno možnost, ki najbolje velja. Vsak odgovor pa ima določeno število točk, ki so navedene ob odgovoru.

Članki iz iste kategorije: