Individualna terapija za boljše zdravje


Če razmišljamo, da bi obiskali psihoterapevta, morda ne poznamo samega poteka zdravljenja. Individualna terapija je eden izmed najboljših načinov, da so soočimo s težavami, ki nam onemogočajo normalno življenje. Prične se s preprostim pogovorom, ki nam lahko odpre vrata v nov način razmišljanja. Tako dobimo novo perspektivo, ki nam pomaga z razumevanjem naše trenutne življenjske situacije. Velikokrat se pred odločitvijo, da bi obiskali terapevta ustrašimo, zato vam bomo v tem vodiču predstavili vse prednosti, ki jih ima individualna terapija.

Pri čem nam psihoterapevt lahko pomaga?

Individualna terapija nam pomaga raziskati globlje vzroke, ki so vir naših težav. Sam pogovor s psihoterapevtom se začne v prostoru, ki je varen in zaupen. Pomembno je, da psihoterapevtu povemo čim več o nas, saj nam bo tako bolje lahko pomagal.

individualna terapija

Nam pogovor je namenjen ozaveščanju težav, ki so lahko:

 • Depresija in slabo počutje
 • Anksioznost v socialnih situacijah
 • Težka žalost ob izgubi ljubljene osebe
 • LGBT težave
 • Soočanje z velikimi spermami v življenju posameznika
 • Obsesije in težave z samozavestjo

Kako vemo, da potrebujemo pomoč?

Lahko se nam zgodi, da potrebujemo pomoč in se tega sploh ne zavedamo. Če se dolgo časa počutimo slabo in brez energije, je možno, da trpimo za žalostjo in depresijo. Za vsakega človeka je normalno, da čuti občutke žalost ali nemoči. Problem nastane, če občutki ne pojenjajo in nam kradejo energijo in voljo do življenja. Morebitne težave lahko prepoznamo po sledečih znakih:

 • Se dalj časa počutimo slabo
 • Se izogibamo socialnim stikom
 • Izgubimo voljo do stvari, ki so nas še nedavno veselile
 • Se hitro razdražimo in vzkipimo

To so samo nekateri znaki, ki nam lahko kažejo, da potrebujemo profesionalno pomoč. Seveda je najbolje, da si vzamemo čas in premislimo, ali bi nam individualna psihoterapija lahko pomagala.

Koraki k zdravljenju depresije

Dandanes je depresija najbolj razširjena bolezen v zahodnem svetu. Prizadeti so ljudje vseh starosti, vendar za njo najbolj trpijo mladi ljudje. Najbolj pogosto se pokaže ob smrti starša, sorodnika ali prijatelja. Lahko je pa tudi dolgotrajen občutek žalosti zaradi različnih vzrokov. Najbolj značilni znaki depresije so:

 • Težave s spanjem
 • Preveč ali premalo spanja
 • Nenehna žalost in nezanimanje za naše dobro
 • Težke in žalostne misli
 • Malo energije

Individualna terapija nam ponudi varno okolje, kjer lahko pričnemo zdravljenje skupaj s psihoterapevtom. Dejansko se večino ljudi lahko pozdravi s preprostim pogovorom, saj jim psihoterapevt pomaga pri soočenju z deli življenja in njihove osebnosti, ki jim onemogoča normalno delovanje v svetu.

Anksioznost nam lahko oteži življenje

Zelo razširjena je tudi anksioznost, ki je lahko dokaj resna zdravstvena težava. Običajno se kaže ob občutju stresu, ko smo v prostoru z drugimi ljudmi. Lahko pa izkušamo tudi klinično anksioznost, kjer se izogibamo vsakemu kontaktu z ljudmi. Ljudje s to boleznijo močno trpijo, četudi ne kažejo vedno znakov navzven. Težave z kontrolo čustev in izogibanje socialnim stikom sta najbolj pogosta znaka, ki jih kaže taka oseba. Individualna terapija je izredno učinkovito orodje v tem primeru, saj nam pomaga na nekaj zelo pomembnih načinov:

Zdravljenje takih težav se lahko začne s preprostim pogovorom. Psihoterapevt nam pokaže na znake v našem vedenju, ki so morda nam neznani. S sprejemanjem trenutne situacije, lahko s pomočjo terapije, osvojimo naša čustva. Postopek zna biti dolgotrajen, vendar je izredno učinkovit.

Obsesije in kompulzivne motnje

Neželene in ponavljajoče misli nad katerimi nimamo moči, razumemo kot obsesijo ali motnjo. Take misli so velikokrat nezaželene in nam resno omejijo naš način razmišljanja in umske sposobnosti. Psihoterapevt nam pomaga prekiniti krog ponavljajočih misli, da lahko naš um se spočije in okreva.

Ključ je v razumevanju dogodka ali dogodkov, ki so povzročili tak način razmišljanja. Pogovor in odkritost je tukaj ključnega pomena, saj tako veliko hitreje in učinkovito se lahko soočimo s težavami.

Pomoč, ki si jo zaslužimo

Dejstvo je, da nam individualna psihoterapija lahko pomaga pri nešteto različnih izkušnjah. Vsakdo si lahko s terapijo pomaga do razrešitve vzrokov težav in zastavljanju življenjskih ciljev. To velja tudi za družinske in zakonske vezi, saj včasih potrebujemo svet in nepristranski vidik druge osebe, da najdemo rešitev. Vsako težavo z mentalnim zdravjem je najbolje odkriti čim prej. S psihoterapevtom se lahko tudi zmenimo za uvodni pogovor, če nismo prepričani, ali potrebujemo tako obliko pomoči. Nikoli pa ne potrebujemo trpeti sami, saj je vedno nekdo, ki nam bo pomagal in nas poslušal.

Članki iz iste kategorije: