Stanje izgorelosti lahko resno vpliva na naše zdravje

Dandanes je vsak izmed nas od časa do časa izpostavljen raznim stresom, občutkom brezupja, utrujenosti in drugim negativnim čustvom in stanjem uma. Vse te težave imajo različne izvore, vendar je izgorelost velikokrat glavni vzrok. Pojavlja se po celem svetu in pri ljudeh vseh starosti. V veliko primerih jo povzročijo neprestani izzivi za posameznika v osebnem in poslovnem življenju. Če omenjeno stanje ne zdravimo, pa se lahko prično kazati različni fizični simptomi, kot so bolečine v trebuhu, glavoboli, težave s prebavo ipd.

Dandanes je vsak izmed nas od časa do časa izpostavljen raznim stresom, občutkom brezupja, utrujenosti in drugim negativnim čustvom in stanjem uma.

Razlogi za izgorelost so čustvene in fizične narave

Popolnoma normalno je, da vsak posameznik izkusi večje in manjše količine stresa v svojem življenju. Človeško telo je celo pripravljeno na to, saj prične proizvajati stresni hormon z imenom kortizol. Ta ja namenjen proizvajanju glukoze, ki jo telo potrebuje za premagovanje stresa. Glukoza je vir močne energije za telo, ki nam poveča kognitivne in fizične sposobnosti, da ubežimo nevarnosti, najdemo hrano, se postavimo grožnji po robu ipd.

Problem pa nastane, če smo pod nenehnim stresom in naše telo proizvaja preveč glukoze. To poviša nivo krvnega sladkorja, kar lahko privede do povečanja teže telesa. Pri opazovanju simptomov izgorelosti je lahko pridobitev teže eden izmed njih. Možno pa je tudi, da se trpečemu človeku zniža teža telesa do nevarnega nivoja.

Izgorelost je posledica dolgoročnega fizičnega in mentalnega stresa na naše telo. To pa povzroča občutke brezupa, ciničnosti, jeze ipd. Prizadeti ljudje velikokrat pravijo, da imajo občutek, kot da so dali vse od sebe, vendar preprosto ne zmorejo več nositi bremena svojih odgovornosti.

Izgorelost je posledica dolgoročnega fizičnega in mentalnega stresa na naše telo.

Znaki izgorelosti se hitro pokažejo

Kot pri vsaki bolezni, je tudi pri izgorelosti najbolje, če jo pričnemo zdraviti preden ima možnost napredovati. Način življenja posameznika močno vpliva na nivo stresa, ki ga izkusi v svojem življenju. Seveda je do velike mere za to odgovorno tudi okolje v katerem biva, ljudje s katerimi se druži in služba, ki jo opravlja. Možne simptome izgorelosti v nastanku lahko opazimo, če smo pozorni na svoje ali obnašanje sočloveka, ki se kaže na sledeče načine:

  • Vsak dan je težak
  • Pri mislih na dom in družino izgubimo velik del energije, saj nam povzroča skrbi
  • Neprestano smo brez energije in moči
  • V prostem času počnemo nekaj, kar nas sploh ne osrečuje ali nam izboljša razpoloženje
  • Občutek, da karkoli storimo nima vpliva in ni cenjeno s strani drugih ljudi

Vsi zgoraj našteti znaki so zelo značilni za posameznike, ki bomo kmalu ali pa že občutijo simptome izgorelosti. Če se v omenjenih znakih zasledimo, je čas za spremembo. Res je, da je skoraj vedno težko spremeniti svoje življenje, vendar za doseganje tega cilja obstajajo izkušeni psihologi, ki nam lahko kadarkoli pomagajo.

Okulistični pregled – temeljit pregled oči pod okriljem optičnega strokovnjakaPraviloma okulistični pregled ne traja prav dolgo časa, a je zato izjemno natančno opravljen, in to pod okriljem optičnega strokovnjaka. Na pregledu se najprej preveri ostrina vida – z objektivnim ugotavljanjem refrakcijske vrednosti.

Depresija je lahko posledica dolgoročnega stresa

Dandanes je ogromno število mladih in starejših ljudi obeh spolov velikokrat depresivnih. Za to so zadolženi razni dejavniki v življenju vsakega posameznika, kot je smrt v družini, pomankanje denarja, izguba službe, prevelika količina odgovornosti, razpadajoča razmerja v družini ipd. Velikokrat se zgodi, da prizadet posameznik sprva izkusi izgorelost dalj časa. Nato pa omenjena bolezen prične kazati znake depresije, saj se je stanje trpečega posameznika močno poslabšalo.

Znaki depresije so drugačni pri vsakem posamezniku

Depresija je kvalificirana kot motnja razpoloženja. Vključuje občutke žalosti, izgube želje po druženju in jeze, ki otežuje trpečemu človeku normalen potek življenja. V resnici pa je lahko to dokaj blago ali pa zelo resno stanje. Če znakov depresije ne prepoznamo, je velika verjetnost, da se bodo simptomi sčasoma ojačali. Pomembno se je zavedati, da je depresija eden izmed glavnih razlogov za samomor. To je izredno resno stanje, ki ga je potrebno čim prej ozdraviti oziroma najti razloge, ki so zadolženi za depresijo.

Depresija je kvalificirana kot motnja razpoloženja.

Vsak posameznik večkrat v življenje izkusi blago in tudi močnejšo obliko depresije. To je popolnoma normalno ob velikih življenjskih spremembah, izgubah ljubljene osebe, različnih porazih ipd. Pomembno je, da obdobje žalovanja čez čas mine. Pri resno bolnih ljudeh, ki kažejo znake depresije več kot dva tedna, pa je stanje lahko že zelo resno.

Simptomi depresije so lahko čustven in fizične narave

Simptomi in znaki depresije so razlikujejo pri otrocih, odraslih ženskah in odraslih moških. Skupne imenovalce pa imajo sledeče:

  • Hitra jeza, živčnost, nespečnosti, nemir
  • Občutek praznote, žalost, brezupa – podobno kot pri izgorelosti
  • Izguba zanimanja za hobije in stvari, ki so depresivno osebo včasih zanimali
  • Slabša sposobnost koncentracije, dokončevanja vsakodnevnih nalog ipd.
To morate vedeti, če poznate nekoga, ki se bori s simptomi depresije

Pri vseh čustvenih motnjah je najboljša rešitev pogovor s psihoterapevtom. To je izkušen strokovnjak, ki hitro analizira težave osebe in ji pomaga razviti orodja za uspešno premagovanje depresije.

Članki iz iste kategorije: