Domači ali tuji skladi

Zanima me kateri skladi so bolj donosni; domači ali tuji in zakaj?

Vsak sklad, bodisi je to slovenski ali tuji, je zelo donosna naložba, kateri pa je bolj donosen in če lahko temu rečemo boljši, vam razložim v nadaljevanju. Glede na pretekla leta, ko smo imeli v Sloveniji izključno samo slovenske sklade, v katerih se je v veliki večini plemenitil le slovenski denar, se trend ustvarjanja skladov drastično spreminja. Slovenski trg je svoje »zlate čase« že preživel, sedaj se trg umirja, zaradi tega pa so donosi manjši kot pretekla leta. Ker smo lasten trg izčrpali, so se začeli v zadnjih nekaj letih s svetlobno hitrostjo ustvarjati skladi, ki imajo bodisi tujega upravljalca ali pa je upravljalec slovenski, svoje naložbe pa nalagajo v tujino.
 

Če me sprašujete kateri sklad izbrati, je moj odgovor tuji sklad, ker večina novopečenih skladov svojo politiko vlaganja usmerja predvsem na trge držav v razvoju. Ker so tam potencialno zelo visoki donosi, nekateri skladi dosegajo tudi 30% na leto, kar je zelo veliko, če je statistika svetovnih skladov nekje med 9% in 15% donosa na letni ravni.

Moramo pa tudi vedeti, da se te napovedi nanašajo na pretekle donose in niso garancija za prihodnost.

 
Posledica tako visokih donosov je tuji kapital, ki se steka v te države, ker se na novo postavlja celotno gospodarstvo.

Če želite biti deležni »sanjskih« donosov, je moj nasvet, da začnete vlagati takoj, ker se bodo tako visoki donosi čez čas normalizirali in stabilizirali.

 

Za podrobnejše informacije ali osebno finančno svetovanje sem dosegljiv na elektronski pošti ales.bokal@siol.net ali na telefonu 041/791-544.

 

Članki iz iste kategorije: