Kaj je vzajemni sklad - Supermami

Kaj je vzajemni sklad

Zadnje čase veliko poslušam in berem o vzajemnih skladih, ker pa sem bolj nepoučena na tem področju se z vprašanjem obračam na vas; kaj sploh je vzajemni sklad?

Vzajemni sklad je skupno premoženje večjega števila vlagateljev, kateri je v izključni lasti vlagateljev in je razdeljeno na VEP (vrednost enote premoženja) točke. Vsaka točka vzajemnega sklada predstavlja njegov sorazmerni delež vseh naložb.

Z vsem premoženjem vzajemnega sklada strokovno upravlja družba za upravljanje (DZU), katere edini cilj je povečevati njegovo vrednost na trgu in s tem posledično povečevanje premoženja vlagateljev.

Glede na naložbeno politiko, to pomeni v katere vrednostne papirje vlagajo, razvrščamo vzajemne sklade v tri glavne skupine, na delniške, obvezniške ter mešane. Na trgu so poleg naštetih prisotni še denarni, indeksni, skladi skladov idr.

Delniški skladi kot že samo ime pove vlagajo pretežno v delnice, obvezniški večji del svojih naložb nalagajo dolžniške papirje in obveznice, mešani pa imajo svoje naložbe v delnicah in obveznicah približno uravnotežene.

Kam, v kateri sklad je najpametneje vlagati, je relativno težko odgovoriti, vse je odvisno od narave človeka, ki bo vlagal. Če ste po naravi bolj avanturistka in radi tvegate, potem je za vas prav gotovo najprimernejši delniški sklad, če pa bi radi mirno spali, pri čemer bi vaša naložba enakomerno počasi pridobivala na vrednosti, potem se raje odločite za obvezniški ali mešani sklad. Pri sledenjih je manjša verjetnost tako naglih vzponov kot tudi naglih padcev.

Za podrobnejše informacije ali osebno finančno svetovanje sem dosegljiv na elektronski pošti ales.bokal@siol.net ali na telefonu 041/791-544.

Aleš Bokal
finančni svetovalec

Članki iz iste kategorije: