Tudi pes mora v šolo

Tudi pes mora v šolo: Vzgoja in šolanje psov za začetnike

Naši hišni ljubljenci so ponavadi že kar družinski člani, zato tudi zanje veljajo nekatere navade in obveznosti. Prvi septembrski dnevi so običajno čas, ko tudi za naše kosmatince nastopi obdobje, ki se mu reče začetek šole. Vsakdo si želi imeti poslušnega psa, toda če niste vešči vzgoje in šolanja, ne veste, kako sploh začeti. Predstavljamo nekaj osnovnih načel poslušnosti, s katerimi boste svojega psa delno izšolali kar doma.

Psi se ne naučijo razlikovati med tem, kaj je prav in kaj narobe tako kot ljudje, če pa neko dejanje povezujejo s prijetnim odzivom, ga bodo ponovili. V primeru neprijetnega odziva pa se takega vedenja izogibajo. Če torej želite, da bo pes razlikoval želeno vedenje od neželenega, ga morate nagraditi s pohvalo ali priboljškom, ko kaj naredi pravilno, in ga z neprijetnim dejanjem, na primer z odločnim »Ne!« ali s kratkim potegom za ovratnico, odvrniti od neustreznega vedenja.

Mnogi psi se dobro odzovejo na hrano. Zato svojega psa nagradite z najljubšim prigrizkom. Tako ga boste zelo motivirali in vas bo ubogal. Če mu je ljubša pohvala, govorite navdušeno, ko mu dajete priboljšek. Če ga za nagrado »počohate«, to storite tako, kot mu je res všeč, na primer pobožajte ga po obrazu v smeri dlake ali pa ga podrgnite po prsih. Če začne takoj mahati z repom, veste, da ste ravnali prav.

Med vzgajanjem in šolanjem psa ne smete kaznovati, zato ne vpijte in ne kričite, niti ga ne vlecite za ovratnico. Za pse je nasprotno od nagrade ne – nagrada in ne kazen.

Ko psa šolate, razmislite, s čim ga boste nagradili, in preverite, ali je dovolj motiviran. Če ga boste na primer nagradili s priboljškom, ga pred tem ne hranite. Če se pes raje uči s pohvalo, ga vzgajajte, ko si želi vaše pozornosti, na primer v času, ko se vrnete iz službe.

Dva pomembna elementa vzgoje in šolanja sta pravočasno ukrepanje in primeren ton glasu. Pravočasnost je izjemno pomembna, kajti odzvati se morate čim hitreje po ukazu, tako da pes svoje vedenje poveže z vašim odzivom. Če naredi kaj prav, ga takoj pohvalite ali nagradite. Če čakate, da preneha, ga v resnici nagradite za to, ker je nehal, to pa ga zelo zbega.

Pri ukazih poskusite biti dosledni. Ne uporabljajte enkrat »sedi«, drugič »usedi se«, saj ga boste zmedli. Izberite kratke ukaze in vsakič uporabljajte iste.

Čim pogosteje boste vadili v različnih okoljih, tem bolje se bo vaš pes odzival. S psom se skušajte čim več pogovarjati. Ko mu na primer rečete »pridi«, ga hvalite, ko stopa proti vam; če se na ukaz ne odzove, recite »a a a«, da mu pokažete, da to ni prav.

Predvsem pa morate med vzgojnimi vajami s psom uživati. Nikoli ni prezgodaj za vzgojo, toda začnite s pet- do desetminutno vadbo, da bo pes res motiviran. Vsako učno uro zaključite z ukazom, ki ga bo zagotovo izpolnil, in ga takoj nagradite, tako da se bosta oba dobro počutila. Ne pričakujte prekmalu preveč – napredujte počasi in uspelo vam bo!

Preden začnete vaditi poziv, boste potrebovali dolgo vrvico. Ta je lahko iz vrvi za sušenje perila ali pa izberite raztegljivi povodec. Za to vajo uporabite le polno vrv ali usnjeno ovratnico in ne verige. Nato dnevno količino hrane za psa razdelite na pet do deset obrokov.

Kadar doma običajno hranite psa, prosite koga, da ga nežno drži za ovratnico. Pokažite mu hrano in stopite deset korakov nazaj.
Nato počepnite in psa pokličite po imenu in z ukazom. Če ukaz »pridi« uporabljate neuspešno, je čas, da ga zamenjate. Poskusite s »sem«. Ukaza ne spreminjajte, ko ga enkrat izberete.

Ko pes stopa proti vam, držite njegovo posodo v iztegnjeni roki in jo približajte k sebi, ko tudi on stopa bližje. Zelo ga pohvalite, ko posodo postavite na tla, in mu pustite jesti. V tej fazi ne uporabljajte drugih ukazov, na primer »sedi«, temveč se osredotočite na poziv. To vajo ponovite ob vsakem obroku. Ne pozabite, da mu na tej stopnji šolanja ne smete ponuditi nobenih drugih priboljškov razen glavnih obrokov.

Ko pes vsakič pride na poziv, lahko preidete na naslednjo stopnjo.

Kadar vam oseba, ki vam pomaga, drži psa, psu pokažite hrano, nato pa se umaknite v drugo sobo, da vas ne bo videl. Pomembno je, da vam ta oseba psa izpusti takoj, ko ga vi pokličete. To vadite na čim več različnih krajih, dokler pes vaje ne bo dojemal kot družabne igre in z veseljem prišel k vam.

V tretji fazi uvedite ukaz »sedi«. Ravnajte povsem enako, toda ko pes pride do vas, hrano dvignite nad njegovo glavo. Tako bo glavo dvignil, zadnji del pa postavil v sedeči položaj. Zelo ga pohvalite in hrano takoj postavite predenj.

Podobni članki:
Sodelujte v reviji superMAMI!
Praznovanje 60 letnice Živalskega vrta Ljubljana
Vabilo na predavanje mag. ROMANA VODEBA
 

Članki iz iste kategorije: