Najbolj očitni in najmanj očitni znaki nosečnosti za vsako bodočo mamico

Obstajajo bolj očitni in manj očitni znaki nosečnosti, ki nas lahko prestrašijo, če ne vemo za kaj se gre. Nekateri znaki so podobni tudi drugim, ki predstavljajo druge zdravstvene težave. Kako torej prepoznamo pokazatelje nosečnosti?

Nekaj bolj očitnih znakov nosečnosti

Pod nekaj bolj očitnih znakov nosečnosti spadajo:

  • slabost in povečan apetit, 
  • utrujenost, 
  • pogosto uriniranje in zaprtost,
  • mozolji in akne,
  • nihanje razpoloženja.

Slabost in povečana lakota

Ena najbolj zanimivih kombinacij znakov nosečnosti je kombinacija slabosti in povečanega apetita. Nosečnica lahko v enem trenutku doživlja zgago, bolečine v želodcu in slabost z bruhanjem. V drugem trenutku pa mamica doživlja povečan občutek lakote. Kadar ima obdobja brez slabosti, uživa dodatno hrano. Kadar pa zaradi nosečnosti bruha, pa noče imeti v bližini sebe nobene hrane. Nosečnica tudi hrepeni po nenavadnih kombinacijah hrane. Nekatere želijo jesti kumarice, druge pekočo hrano, spet tretje želijo jesti hitro prehrano. 

Ena najbolj zanimivih kombinacij znakov nosečnosti je kombinacija slabosti in povečanega apetita

Utrujenost in zaspanost

Še en pokazatelj je vsekakor utrujenost. Nosečnica se kljub veliko prespanim uram ne naspi. Ves čas ima občutek, da mora dodatno sedeti ali počivati. K temu lahko pripomore tudi pomanjkanje določenih vitaminov in mineralov, katere je kasneje potrebno dodajati v obliki  prehranskih dodatkov ali povečanja vnosa sadja in zelenjave. Veliko nosečnic se odloči za jemanje folne kisline z dodatnimi vitamini. Oboje dojenček potrebuje za normalen razvoj telesa. Priporočljivo je, da ob pretirani utrujenosti nosečnica opravi krvne teste, da vidi, ali ima pomanjkanje železa v krvi.

Pogosto uriniranje in zaprtost

Med nosečnostjo maternica raste in se postopoma razteza, kar pomeni, da pritiska na mehur. Dojenček se ves čas tudi premika in lahko z okončinami dreza v ledvice ali mehur. V primeru, da prihaja do pekočega občutka med lulanjem, je priporočljiv obisk zdravnika zaradi možnosti okužbe sečil. Veliko žensk je tudi zaprtih, saj se prebava upočasnjuje med vsakim trimesečjem. Priporočljiv je tudi vnos probiotikov ali prehranskih dodatkov z magnezijem, ki pospešuje prebavo.

Obstajajo bolj očitni in manj očitni znaki nosečnosti, ki nas lahko prestrašijo

Mozolji in akne zaradi hormonov

Nihanje hormonov pripomore tudi k nastanku mozoljev in aken. Nekatere nosečnice imajo ves čas izjemno sijočo kožo, spet drugim se vseh 9 mesecev koža čisti in nastajajo nečistoče. Ginekologi zato priporočajo, da nosečnica preuči kateri prehranski dodatki so najbolj primerni in ji ne povzročajo slabosti in vsebujejo dovolj vitaminov in mineralov za boljše počutje. Nekatera folna kislina v kapsulah vsebuje tudi minerale in vitamine, ki zadostujejo med celo nosečnostjo. Tako ženska jemlje samo eno kapsulo na dan in ima dovolj dodatkov zase in za dojenčka.

Nihanje razpoloženja

Zaradi hormonskega neravnovesja prihaja tudi do pretiranega čustvovanja. Pomemben znak nosečnosti je torej nihanje razpoloženja iz veselja v žalost in obratno. S takšnim čustvovanjem ni nič narobe in je popolnoma zdravo.

Manj očitni znaki nosečnosti

Med manj očitne znake nosečnosti uvrščamo:

  • bolečine v maternici in trebuhu,
  • krvavitve,
  • hipermeza,
  • krči.

Bolečine v maternici in trebuhu

Nekatere posameznice doživljajo blage ali pa zelo močne bolečine v maternici in trebuhu. Nekatere bolečine so posledica raztezanja maternice in prilagajanja organov razširjeni maternici. Druge posledice pa so lahko pomanjkanje kalija ali magnezija v telesu. V kolikor prihaja do močnih krčev, ki so podobni menstrualnim krčem, a brez krvavenja, je dobro, da vsak dan jemljemo prehranske dodatke z magnezijem in kalijem. S tem smo vam zagotovo odgovorili tudi na vprašanje ali je priporočljivo vsakodnevno jemanje folne kisline za mamice in dojenčke.

Nekatere posameznice doživljajo blage ali pa zelo močne bolečine v maternici in trebuhu.

Krvavitve 

Po ugnezditvi jajčeca nekatere ženske krvavijo. Zgodnji simptomi so podobni PMS, kjer prihaja do krvavenja svetlejše krvi kot je ponavadi menstrualna. Kri ne vsebuje toliko sluzi, saj se stena maternice med nosečnostjo ne olušči tako, kot med menstruacijo. V kolikor dlje časa krvavimo in je ginekolog že ugotovil, da je to posledica nosečnosti, je priporočljivo jemanje tudi folne kisline in dodatka z železom. Sami prehranski dodatki železa pa naj se jemljejo skupaj z vitaminom C za bvoljšo absorpcijo.

Hipermeza 

Hipermeza je en izmed bolj težkih znakov nosečnosti. Pri tem gre za pogosto in zelo hudo bruhanje, kjer ženska težko v sebi zadrži tekočino in hrano. Stanje se običajno da zdraviti, a v  nekaterih primerih prihaja do izgube telesne teže kot posledice bruhanja.

Krči 

Krči v maternici so normalen znak nosečnosti. Prihaja lahko tudi do krčev v nogah, ki so posledica otekanja nog ali pa sprememb presnove kalcija v telesu.  Noge in stopala postanejo boleče na dotik, prihaja pa tudi do krčev podnevi ali ponoči. Pomembno je, da nosečnica dvigne noge, da razbremeni pritisk. Obenem pa mora jemati prehranske dodatke z magnezijem, ki preprečuje krče. 

Članki iz iste kategorije: