Varčevalni nasveti za brezskrbne počitnice

Se strinjate, da je brez denarja težko pohajkovati po širnem svetu? Tudi mi smo takega mnenja. Veselo dopustniško vzdušje lahko kaj hitro postane klavno, če nas nenehno preganja misel na zevajočo luknjo v računu. Zato smo nanizali nekaj nasvetov, kako privarčevati nekaj cekinčkov za sončne dni.

Važen je cilj in trdna volja

Najprej si naredite okviren izračun, koliko želite privarčevati in do kdaj. V zakup vzemite tudi kakšen nenačrtovan izdatek, kot je dodatna večerja ali izlet v neznano. Če že celo leto pazite na denar, si na dopustu resnično lahko privoščite majhne razvade, ki polepšajo dan. Na list papirja si napišite finančni načrt; za osnovo vam je lahko izdatek za lanskoletni dopust ali pa kar program agencije, s katero potujete. Vsekakor je priporočljivo, da imate stroške črno na belem, tako boste imeli bolj celovit in strukturiran vpogled v zadevo.

Od tod naprej je pomembno samo še to, da se načrta držite. Ne bo lahko, v pomoč so vam lahko nasmejane fotografije s preteklih počitnikovanj, ki naj vas spomnijo, da nakup novih oblek niti ni tako nujen.

Naložite in pozabite

Naslednji korak je, da odprete nov bančni račun oziroma hranilno knjižico, na katero boste skrbno polagali privarčevani denar. Pri tem bodite pozorni na obresti, če že kreditirate banko, imejte vsaj kaj od tega. Vnaprej si določite znesek varčevanje, lahko vam ga z računa trga tudi banka. Bolje, je da si zastavite nekoliko višjo vsoto, ideali so zato, da ostanejo v naših glavah, ne na računu. Kljub temu se skušajte čim bolj približati želenemu znesku.

Ko odprete račun, vam priporočamo, da nanj kratko malo pozabite. No ja, ne na prilive ampak vse morebitne odlive. Bančno kartico pospravite v predal, skušnjava v denarnici ni nič kaj prijazna do vaših varčevalnih namenov. V naslednjem nakupovalnem zanosu boste mogoče bili bitko sami s seboj, vendar naj vam misel na dopust lajša te tipične »simptome« vsakega varčevalca.

Če vseeno ne znese

Kljub vestnemu varčevanju se lahko zgodi kakšen nepričakovan in obvezen izdatek. Naj vam to ne pokvari poletnega veselja, vsaka izkušnja nekaj šteje. V takih primerih lahko vzamete počitniški kredit, ki ga v tem času ponujajo številne banke.

Gre za kratkoročne kredite, ki jih odplačate v nekaj mesecih ali v treh letih, le izjemoma je doba odplačevanja daljša. Obrestna mera znaša šest odstotkov in več, najvišji odobreni znesek tovrstnega gotovinskega kredita pa se giblje od enega do petih milijonov tolarjev, odvisno od odplačilne sposobnosti stranke. Priporočamo vam, da teh ne precenjujte, naj velja pravilo manj je več. Najbrž nočete še naslednje poletje odplačevati starih grehov.

Zaklade na plan in novim zmagam naproti

Takole, sedaj pa skrb za denarno blagostanje lepo vrzite čez rame, ker ste tako ali drugače dosegli svoj cilj. Celo leto ste garali, zato poskrbite, da bo vaš trud poplačan. Denar je zato, da ga zapravite in kaj je lepša nagrada kot sanjske počitnice z družino?! Zato le hitro k izbiranju primernega kraja in termina, pa ne pozabite na sončno voljo in obilico optimizma.

Maja Cerar

Članki iz iste kategorije: