Nega kože po sončenju - po poletju - Supermami
Nega kože po sončenju

Nega kože po sončenju – po poletju

Ko se poletje poslavlja, smo ponavadi ponosne na lepo zagorelo polt, ki smo si jo pridobile v vročih mesecih. Da koža na obrazu in telesu po sončenju, vročini in slani vodi ne postane pusta in »oluščena«, moramo poskrbeti že poleti. Pomembno pa je, da tudi po dopustu našo kožo primerno negujemo.

To velja tako za kožo obraza kot za kožo telesa. Da bomo kožo pravilno oskrbeli, ji privoščimo piling – luščenje povrhnjih plasti odmrlih celic. Nežen piling ne bo škodil vašemu na novo pridobljenemu tenu – koža pa bo spet zadihala in bo pripravljena na sprejem hranilnih snovi. Za razliko od težkih, bolj mastnih krem sedaj koža najbolj potrebuje vlaženje. 

Zaradi vpliva sončnih žarkov na kožo se vrhnja plast izsuši in postane debelejša. To pospeši luščenje kože, kar povzroči, da se izvodila žlez lojnic z »luskicami« zamašijo, kar prepreči nemoteno izločanje loja na površje kože. Loj, ki koži daje zaščitni premaz, ne more pravilno iztekati na površje. Prav ta proces pa lahko pri mastni koži povzroči, da se po poletju, ko je koža navidezno lepša, stanje spet drastično poslabša. Na koži tako opazimo več vnetnih procesov – mozoljev.

Suha koža obraza postane še bolj suha, neelastična in občutljiva. Če kožo že poleti dovolj vlažimo, tako preprečimo preveliko izgubo vode in s tem razvlaževanje kože. Omogočiti pa moramo tudi, da je izločanje loja nemoteno (piling).

Pomembno je tudi, s čim čistimo obraz. Za suho kožo uporabljamo izključno čistilno mleko ter tonik, ki ne vsebuje alkohola. Za mastno in nečisto kožo pa čistila v obliki mila ali gela ter tonik. Kožo izdatno navlažimo z ustreznimi vlažilci oz. serumi, za suho in starejšo kožo uporabimo kreme, ki spodbujajo regeneracijo kože.

Prav jeseni bi svetovala, da si privoščite nego obraza v kozmetičnem salonu. Kozmetičarka bo po pregledu kože ocenila, kaj vaša koža najbolj potrebuje. Temeljito vam bo očistila obraz, naredila izdatno masažo ter nanesla masko, po kateri se boste počutile sveže. Ko boste imele še lepo oblikovane obrvi in pobarvane trepalnice, boste lažje in s svežim občutkom začele »novo delovno sezono«.

Tudi zagorela koža po sončenju potrebuje posebno pozornost. Luščenje odmrlih celic s telesa je po dopustu na morju skoraj obvezno. Kozmetične hiše so za ohranjanje zagorele kože še v jesen ponudile na tržišče tudi izdelke, s katerimi zagorelo polt lažje vzdržujemo. Razna mleka in losjoni po sončenju so sedaj prava stvar za nahranitev in navlažitev kože telesa. Ti preparati delujejo tako, da prisilijo celice, da se obdržijo skupaj in dlje časa ostanejo na površju kože (luščenje upočasnijo) ter hkrati izdatno vlažijo kožo.

Zagorel videz kože pa lahko ohranjamo tudi s kremami za samoporjavitev ali z občasnimi obiski solarija.

Tudi zagorela koža telesa potrebuje po sončenju posebno pozornost. Luščenje odmrlih celic s telesa je po dopustu na morju skoraj obvezno.

Suha koža na obrazu postane še bolj suha, neelastična in občutljiva. Če kožo že poleti dovolj vlažimo, tako preprečimo preveliko izgubo vode in s tem razvlaževanje kože.

Napisala: Marjanca Božič Kostanjšek
Uredila: PV

Članek je bil objavljen v reviji SuperMAMI, oktober 2008.

————————————————————————————–

Marjanca Božič Kostanjšek

Sem mamica Bojanu, Davidu, Jani in Lindi.
Najlepše je, kadar smo skupaj. radi potujemo z našim avtodomom in odkrivamo nove kraje.
prostega časa mi sicer primanjkuje, ampak, kadar pa si utrgam trenutke zase, rada berem, plešem.
Svoj poklic kozmetičarke imam zelo rada, opravljam ga z dušo in srcem!

Podobni članki:
DRUŽINSKA RAZMERJA – REJNIŠTVO
NIVEA Extreme Resist maskara za podaljšanje
Spolne Zlorabe
 

Članki iz iste kategorije: