Negovana supermami

Negovana superMAMI: Nohti

a

Nohti na rokah in nogah so lahko vsakomur v okras, zna pa se skrb zanje spremeniti v pravo nočno moro.
Nohte na rokah prekomerno izpostavljamo čistilom, večkratno umivanje rok z milom lahko kvarno vpliva na njihovo trdnost in prožnost.
Nohte na nogah tlačimo v moderno, a neustrezno obutev. Visoke pete, zašiljene konice čevljev in premajhna obutev pripomorejo k bolečim nogam ter nepravilni rasti in poškodbam nohtov. Obremenitve, kot so dolgotrajno stanje ter obuvala, narejena iz materialov, ki ne dihajo, prekomerna telesna teža itd., stanje le še poslabšajo.

NOHT
Razvoj nohta se začne v tretjem embrionalnem mesecu. To so pravzaprav poroženele celice, ki so sestavljene iz:
– korena:
tiči v kožni gubi, ki je obenem njegova zarodna plast (matica). Del, ki izrašča, je svetlejši in spominja na lunin krajec, zato ga imenujemo lunica;
– nohtne ploščice:
prilega se na nohtno ležišče, obdaja jo nohtna kožica, ki je naravna obramba pred vdorom raznih kužnih klic;
– obnohtje:
je tkivo, ki obdaja noht.

Noht zraste okrog 0,1 mm dnevno.

NEGA NOHTOV
Normalna nega nohtov na rokah je dokaj enostavna. Nohtno kožico si zmehčamo (s kopeljo ali oljem) ter jo nežno potisnemo nazaj. Noht si popilimo na želeno dolžino in obliko (ovalna oblika ali oglato piljenje). Nato si noht po želji še spoliramo s posebno pilo ali pa polakiramo.

Na nogah si nohte strižemo oglato (naravnost), da preprečimo boleče vraščanje nohta v kožo. Če imamo trde nohte, si noge predhodno namakamo v kopeli za noge, ki bo nohte dodatno zmehčala in vam olajšala delo. Odvečno obnohtno kožico si odstranite z nohta s paličico ali pa jo narahlo odpilite. Noht je sedaj pripravljen na poliranje s polirno pilico ali pa za nadaljnje lakiranje.    

TRENDI V LAKIRANJU NOHTOV
Nekaj več kot običajno lakiranja nohtov je t. i. poslikava nohtov. Poslikava nohtov je primerna tako za nohte na nogah kot na rokah, čeprav jo največkrat opazimo na umetnih nohtih na rokah.
Če ste vsaj malo spretne, lahko poskusite z manj zahtevno poslikavo nohtov tudi doma. Izberite dva laka v kontrastnih barvah. S prvim si pobarvajte celotno površino nohta. Ko se ta podlaga posuši, v drugi lak pomočite majhno paličico (lahko zobotrebec) in naredite na vsak noht pikice v obliki rožice. Ko se vse posuši, prelakirajte s prozornim lakom, da bo vaša poslikava na nohtu obstala dlje.

Modni nasvet
Mogoče je bolje, če se najprej lotite poslikave nohtov na nogah (tako ne bo težav z nanosom laka na desno roko, velja za desničarke).
Primer: noht si prelakirajte s temno rdečim lakom, potem pa narišite belo rožico. Ali obratno: bela podlaga z rdečo rožico.


Svetuje: Marjanca Božič Kostanjšek
Uredila: PV

Članek je bil objavljen v reviji SuperMAMI, oktober 2008.

————————————————————————————————

Marjanca Božič Kostanjšek

Sem mamica Bojanu, Davidu, Jani in Lindi.
Najlepše je, kadar smo skupaj. Radi potujemo z našim avtodomom in odkrivamo nove kraje.
Prostega časa mi sicer primanjkuje, ampak, kadar pa si utrgam trenutke zase, rada berem, plešem.
Svoj poklic kozmetičarke imam zelo rada, opravljam ga z dušo in srcem!

Podobni članki:
DRUŽINSKA RAZMERJA – REJNIŠTVO
NIVEA Extreme Resist maskara za podaljšanje
Spolne Zlorabe
 

Članki iz iste kategorije: