Zobozdravnik ima pomembno vlogo pri zdravju

Zobje so vir zdravja, stabilnosti, udobja in lepega nasmeha, zato se vsak zobozdravnik vse bolj intenzivno prizadeva obdržati pacientove zobe skozi celotno življenjsko obdobje. Zdravljenje zob je usmerjeno v celostno rehabilitacijo ustne votline, vse bolj pa se zobozdravniki posvečajo ohranitvi pacientovih zob in čimprejšnji ustavitvi cikla smrti zoba.

Slovenci so v zadnjem obdobju veliko posvečajo zdravju in lepoti, zato so za marsikatero stvar pripravljeni plačati tudi višje vsote denarja. Zobozdravnik se zaveda, da so ljudje za lastno zdravje pripravljeni plačati, zato zobozdravstvene storitve opravljajo s kvalitetnimi in bolj vzdržljivimi materiali in takšnimi postopki, ki zagotavljajo uspešni zdravljenje.

Preberite si še naslednji članek: Izbira primerne zobne ščetke in drugih pripomočkov za nego ustne votline

Čeprav je danes cenovni razpon zobnih ščetk že zelo velik (od nekaj EUR za najbolj osnovne ročne zobne ščetke do najdražjih električnih/ultrasoničnih) pa se zobne ščetke kar precej razlikujejo po principu delovanja.

Izbrati zasebnega ali javnega zobozdravnika?

Slovensko javno zdravstvo zobozdravstvenim storitvam nameni letno le 40€ na prebivalca. Čakalne vrste so še vedno zelo velike, čeprav le četrtina prebivalstva obiskuje javno zobozdravstvo. Zaradi tega se vse več  pacientov odloči za obisk k zasebnemu zobozdravniku. Najpomembnejši vzrok za obisk zasebne ordinacije je, da pacientom javno zdravstvo nudi le najcenejše materiale in premalo individualne obravnave.

Javni zobozdravnik pacientom zapolni amalgamsko zalivko, ki pa se žal po kakovosti ne more primerjati s sodobnimi keramičnimi ali kompozitnimi zalivkami. Kakšno škodo naredijo slabi materiali na zobu se vidi šele čez čas, ko se cikel smrti zoba prične z slabo zalivko, mrtvim zobom, zdravljenjem živca zoba ali slabo pozdravljenim koreninskim kanalom.

Dober zobozdravnik se pacientu intenzivno posveti

Pri izbiri zobozdravstvenih storitev je pomemben faktor cena, ki pa ne sme biti edino merilo. Če bi želeli, da nam zobozdravnik dentalne usluge naredi najcenejše, potem bi se morali podati na indijske ulice. Ker pa so za našo civilizacijo tamkajšnje razmere nevzdržne, se nekateri cenejših uslug poslužujejo raje doma ali v sosednjih državah, kjer zobozdravstvene usluge spadajo nekje v srednji rang.

Nosečnost je posebno obdobje, kjer pride do pomembnih fizioloških, hormonskih in telesnih sprememb, ki so povezane z nosečniškimi težavami. Preberi več …

Nova progresivna očala za brezhiben vid. Ko se vaš vid poslabša na daleč in blizu, ne potrebujete dvojih očal. Preberite več …

Članki iz iste kategorije: