Čarobna mastika

Čarobna mastika

Znanost modernega časa je potrdila kar so v antičnem času že vedeli – da je mastika resnično močna lepotna skrivnost!
Čarobna mastikaMastikine lastnosti so skoraj magične in so dokumentirane že skozi zgodovino.
Najdemo jo v posvetnih delih kot sta Biblija in Koran, o njej so pisali veliki možje v zgodovini, kot so Hippocrates, Christopher Columbus in Pliny  Elder.

Na velikih območjih je bila mastika cenjena kot zlato in tiste, ki so ujeli pri kraji mastike, so obsodili na smrt z obešanjem. Skrajno pomembno ovrednotenje mastike je dokumentirano z nekaterimi bolj nenavadnimi uporabami skozi pretekli čas, kot je obdavčljiva dobrina, kot dota, kot poglavitna sestavina pri mumificiranju, kot aromatičeno podaljševanje obstojnosti hrane in vode, z mastiko so jo naredili bolj okusno in prijetno in kot zdravilo za vse vrste zobnih obolenj, kašlja, razjed in raku.

Mastika je redka, biserno bela, smolnata snov, ki jo najdemo v drevesnem jedru drevesa mastika, samo na enem mestu na svetu – na severnem delu grškega otoka Chios. Chios je raznolik otok, ki je bil dom različnim grškim zgodovinskim figuram, vključno z epskim pesnikom Homerjem in učenjakom Adamantisom Koraisom iz 19. stoletja. Že v antičnem obdobju je bil otok trgovsko središče skozi katerega so prevažali antične umetnine in je bil pojem čudovite naravne lepote. Poleg bujne rasti drevesa mastika, se otok lahko ponaša še z drugimi posebnimi viri. Naprimer mineralni vrelci Agiasmata bogatimi z železom in žveplom, ki sta primerna za neprekatere terapije, deviški vrelci Pagousena, ki izvirajo iz visoke gore Pelineos(najvišja gora na otoku), slavno Ariousiosovov vino,  iz vasice Keramos, ki se izdeluje že iz antičnih časov in čudovit, sladek vonj, ki ga dajejo limonovec, pomarančevec in mandarinovec, ki rastejo na otoku Chios.

Drevo mastika razvije temno zeleno listje in zraste največ 8-12 metrov v višino. Ko je staro pet let, začne proizvajati mastiko in jo ponavadi proizvaja skozi celo življenjsko dobo, ki traja od 100 do 200 let.

Uporabljati se je začela tudi v lepotne namene. Znanstveno je dokazano, da je mastika močna antibakterična in protigljivična sestavina, mastikino olje nudi odlično čiščenje, vlaži kožo in lase, upočasnjuje posledice staranja kože, zdravi opekline in celi brazgotine in nudi zaščito zob in dlesni.

Sedaj nam je na voljo tudi v Sloveniji v edinstvetnih izdelkih naravne kozmetične linije Mastic Spa. V kombinaciji mastike in mastikinega olja z divjimi cvetlicami, zelišči, sadeži, vinom, ki je znano že iz antičnih časov in izvirsko vodo iz otoka Chios pričarajo čarobne občutke, ki jih nudi ta omembe vredna kozmetična linija.

Napisala: Tina Teršek
masticspa.slo@gmail.com
Uredila: PV
——————————————————————————-

Tina Teršek

V moji duši še vedno biva radoveden otrok, ki me že celo življenje vodi in mi daje možnost, da raziskujem sebe in svet na katerem sem pristala. Ukvarjam se z mnogimi hobiji, ki počasi preraščajo v moje poslanstvo …

Članki iz iste kategorije: