Športna prehrana - Supermami

Športna prehrana

Športna prehrana, kot vam jo nudi spletna trgovina Nutrica, je pomemben del vsakega športnika tako rekreativca kakor tudi vrhunskega športnika. Lahko bi rekli celo da je sama športna prehrana skoraj bolj pomembna kakor pa trening sam, saj nam je hrana kot vir energije in pa seveda gradnik mišičnih vlaken. 

Iz hrane dobimo 3 osnovna mikro hrani kot so beljakovine, ogljikovi hidrati in maščobe in pa seveda še ostala kot so železo razni vitamini, vlaknine in tako dalje. Te mikrohranila se nahajajo v različni hrani na primer hrana bogata z beljakovinami (piščančje meso, ribe, rdeče meso, jajca, različni oreščki), hrana bogata z ogljikovimi hidrati ( žitarice vseh vrst, ovseni kosmiči, riž, testenine), maščobe so prisotne v veliki količine hrane kar je pa pomenbno pa je to da uživamo ne nasičene maščobne kisline, ki pa jih najdemo v ( vseh vrst oreščkov, olivno olje, olje makedamije…). Seveda pa vsa te mikro hranila lahko pridobimo tudi iz športnih dodatkov k prehrani, to pa so: beljakovinski praški oziroma proteini, razni praški ogljikovih hidratov, različne vrste vitaminov in mineralov in še bi lahko našteveli. 

Največkrat uporabljeni praški izmed naštetih so proteini. Ti lahko nadomestijo prav vsak naš obrok. Vsebujejo beljakovine (sirotko), ki jo telo nujno potrebuje. Glede na to, da proteini sami niso dobri, so jim dodani tudi arome oziroma okusi (čokolada, vanilija…). Proteine lahko pojemo skupaj zmešane z vodo ali mlekom, lahko pa jih dodamo med hrano. Večino ljudi misli, da so proteini umetna hrana, ki je škodljiva človeku. Pravzaprav so enaka ostalim beljakovinam, ki jih pripravimo doma, le da so malo bolj predelani, da se ne pokvarijo tako hitro ter da so bolj učinkoviti.

Članki iz iste kategorije: