Nalaganje maščob v telesu

Nalaganje maščob v telesu je povezano s prehrano, aktivnostjo in življenjskim slogom. Vsi dobro vemo, da se veliko maščobe nalaga zaradi uživanja mastne hrane. Zaužite maščobe se presnovijo do maščobnih kislin in se uskladiščijo kot energijska rezerva v maščobnem (adipoznem) tkivu. Temu se lahko izognemo z odstranjevanjem vidnih maščob, kot je koža pri piščancu, mastni deli pri zrezkih in pršutu, pa tudi z omejevanjem uporabe masla, margarine, smetane … Uživanje maščob je prav tako pomembno kot uživanje beljakovin in ogljikovih hidratov, zato jih raje nadomestimo z bolj kakovostnimi, predvsem rastlinskimi maščobami, kot so oljčno, repično in laneno olje, maščoba v avokadu, ribah in oreščkih.

Redkokdaj pa pomislimo, da se maščoba nalaga tudi zaradi pretiranega uživanja ogljikovih hidratov. Zaužiti ogljikovi hidrati se najprej presnovijo do enostavnih sladkorjev, ki preidejo v kri in jetra. Manjši delež se porabi za trenutno energijsko pretvorbo, večji pa za zapolnitev glikogenskih rezerv v jetrih in mišicah. Zaloge glikogena se praznijo pri telesnem naporu oziroma gibanju.

Če smo zaužili več ogljikovih hidratov, kot jih potrebujemo za trenutno energijo in zapolnitev zalog, pa sladkorji vstopijo v proces izgradnje (sinteze) maščob. Ta se dogaja v jetrih, od koder se maščobe izplavijo v kri. Pri pretoku krvi skozi adipozno tkivo se maščobe tam odlagajo in tvorijo energijsko zalogo organizma. To so tiste maščobe, ki povzročajo za nas tako neprijetno nabiranje ravno na naših kritičnih delih telesa. Da bi preprečili nalaganje maščob iz ogljikovih hidratov, je pomembno, da uživamo čim bolj sestavljene ogljikove hidrate, ki se nahajajo v polnozrnatih žitih, testeninah, neoluščenemu rižu, v zelenjavi in da se izogibamo prečiščenemu sladkorju, belemu kruhu, krompirju, sladicam …Če pa se kdaj pa kdaj temu le ne moremo upreti, je seveda najbolj pametno, da presežek spremenimo v energijo. To najlažje storimo z gibanjem.

 

Marjana Kopač, univ. dipl. inž. živ. tehnol., svetovalka in terapevtka, SuperMami februar 2007

Članki iz iste kategorije: