otroške in mladinske sobe

Mladinske sobe

Vsak otrok potrebuje določeno mero zasebnosti, zato je prav, da pri opremljanju in načrtovanju stanovanja ali hiše upoštevamo, da mora imeti otroško sobo. Tako kot je pomembna kopalnica, kuhinja ali spalnica, je pomembna tudi otroška soba – seveda vse za vašega malčka. Otroška soba je nekakšno zatočišče za vašega otroka, kjer se lahko igra, spi in seveda tudi uči. Vsaka otroška soba pa se skozi čas spreminja in nekako ‘odrašča’, tako kot odraščajo otroci. Načeloma je dobro, da ima vsak otrok svojo sobo, vendar danes lahko s kreativno rešitvijo prav tako ustvarimo en prostor namenjen dvema otrokoma – brez večjih težav. Vsekakor pa je na prvem mestu potrebno pomisliti na dejstvo, da bo nekoč mali otrok odrasel v mladinca.

otroške in mladinske sobe

Zakaj je tako pomembna sama oprema otroške sobe?

Otroška soba je prostor, kjer lahko otrok dela različne dejavnosti ali pa preprosto spi. Te dejavnosti se skozi leta odraščanja drastično spreminjajo, zato se je potrebno zavedati, da je potrebno spreminjati tudi opremo otroške sobe. Zakaj? Majhen otrok gotovo ne potrebuje velike pisalne mize oziroma velike postelje. Prav tako je pomembna otroška posteljnina, saj bo naš otrok veliko časa prespal na njen in mu mora ugajati. No, potem je potrebno z odraščanjem otroka prilagoditi tudi pohištvo.

Kako naj bodo opremljene mladinske sobe?

Za opremo otroške sobe je seveda potrebno izbrati takšne kose pohištva, kot se najbolj prilegajo vsakemu posamezniku. Niso vsi otroci enaki, zato tudi mladostniki potrebujejo različno pohištvo. Najbolj racionalna rešitev je gotovo ta, da že v začetku kupite pohištvo realnih velikosti, saj boste tako lahko kasneje prihranili pri marsikateri opremi. Mladinska soba pa mora biti prilagojena za šolske dni. To pomeni, da odraščajoč otrok potrebuje veliko pisalno mizo za učenje, pisanje domačih nalog in seveda v današnji dobi tudi računalnik. Mladinske sobe prav tako potrebujejo veliko več prostora za shranjevanje ter gotovo veliko večjo garderobno omaro. Seveda je vse odvisno od spola otroka, vendar se prostor za shranjevanje načeloma ne spreminja veliko.

Obstaja veliko različnih načinov, kako lahko kar se da funkcionalno opremimo otroško sobo. Svetujemo pa, da celotno postavitev prepustite profesionalnim notranjim oblikovalcem, ki vam bodo prostor kar se da racionalno razporedili. Vaš otrok ali mladostnik bo tako maksimalno zadovoljen in bi imel svoj zasebni prostor, ki ga močno potrebuje.

Članki iz iste kategorije: