Dobra in uspešna podjetnica - Supermami
Dobra in uspešna podjetnica

Dobra in uspešna podjetnica

V času enakopravnosti, hitrega in dinamičnega življenja se vse več žensk sprašuje ali bi ji uspelo biti istočasno dobra mama in uspešna podjetnica. Pot do odgovora mora biti premišljena, saj je odvisen od vsake posebej in »kuharskega« recepta za uspešnost na vseh področjih na žalost ni. Res pa lahko s svojimi dejanji, pravilnim in produktivnim razmišljanjem vsaka ženska vpliva na svoje življenje in poskrbi za doseganje lastnih osebnih in poslovnih ciljev.

Včasih je veljalo prepričanje, da je podjetništvo le za moške in da ženska ne more biti hkrati dobra mama in uspešna podjetnica. Ravno zaradi nestimulativnega podjetniškega okolja, nespodbudnega družbenega prepričanja, enakopravnosti, tradicionalnih vzorcev vzgoje in predsodkov do sedaj mnoge ženske niso zbrale dovolj poguma, da bi stopile na samostojno podjetniško pot.

Na srečo se je tudi na tem področju marsikaj spremenilo. Danes so ženske, ki so hkrati mame in podjetnice, spoštovanja in občudovanja vredne. Vsi namreč vemo, da je usklajevanje družinskih in službenih obveznosti izredno naporno in zahtevno delo. Mnogi enaindvajseto stoletje imenujejo kar obdobje ženskega podjetništva. Gre za obdobje, ki je nedvomno označeno s spreminjanjem vlog žensk in s svetovnim večanjem števila ženskih podjetij, kar je zelo spodbudno in pozitivno. Ženske se zavedajo, da so tudi same sposobne voditi podjetje in hkrati dobro skrbeti za svojo družino.

Ženske ustanavljajo lastna podjetja predvsem z namenom, da se osamosvojijo in uresničijo svojo vizijo. Ključno vlogo igrata samozaupanje in subjektivno zaznavanje poslovnih priložnosti. V zadnjem obdobju lahko opazimo, da so nekatere podjetnice bistveno uspešnejše od moških. To lahko pripišemo predvsem ženskemu stilu vodenja in upravljanja s podjetjem.

Lastnosti podjetnic so:
•    racionalnost pri odločanju,
•    skrb za finance,
•    manjša naklonjenost k tveganjem,
•    odgovornost,
•    premišljenost,
•    spodbujanje timskega dela,
•    vzpostavljanje komunikacije v vse smeri in še bi lahko naštevali.

Najmočnejša elementa, ki ovirata ženske pri vstopu v podjetniške vode sta pomanjkanje samozavesti in poguma. Seveda je potrebno tu omeniti še nezaupanje v svojo podjetniško idejo. Za slednje je recept enostaven in sicer priporočam preveritev poslovne ideje. Po tej fazi se bo vaša podjetniška ideja spremenila v podjetniško priložnost, s katero boste lahko uspešno zapluli v podjetniške vode. Kako pa to naredite? Obstajajo določeni načini/inštrumenti za preveritev ideje. Le prava poslovna ideja, ki je tudi poslovna priložnost vam bo omogočila, da boste postali super podjetnica in ostali dobra mama. V kolikor potrebujete pomoč jo lahko poiščete tudi pri izkušenih strokovnjakih, ki vam bodo pomagali oblikovati vašo idejo v priložnost, ki vam bo odprla vrata v uspešno podjetništvo (več informacij dobite tudi na info.ambicij@gmail.com ali 041 887 186).

Nekateri pravijo, da za vsakim moškim stoji uspešna ženska in, za vsako žensko trije moški, ki jo ovirajo. Je res? Se boste pustile?

Recept za uspeh je:
stalno izobraževanje,
močna želja po uspehu,
oblikovani pravi cilji in
prave poti za doseganje teh ciljev!

Napisala: Nataša Rosenstein, dipl.ekon.
podjetnica, predavateljica
Uredila: PV

Članek je bil objavljen v poletni številki revije SuperMAMI, julij-avgust 2008.

——————————————————————————————–

Ste ambiciozni? Si želite spremembe? Želite izboljšati svoj položaj? Želite izvedeti več? Želite novo znanje?
Obiščite naše koristne in prijetne seminarje in delavnice, ki jih organiziramo v okviru »Mala šola« podjetništva in »Mala šola« učinkovitosti in uspešnosti. Več informacij dobite na: info.ambicij@gmail.com ali 041/887-186.
POZOR! 10 % POPUST ZA BRALCE REVIJE SuperMAMI!

——————————————————————————————–

Nataša Rosenstein

Sem Izkušena predavateljica, svetovalka in avtorica člankov s področja podjetništva, motivacije in uspešne kariere. Za seboj imam že številne seminarje, delavnice, coachinge in izdajo priročnika za uspešno kariero Po korakih do prave zaposlitve. Po izobrazbi sem diplomirana ekonomistka in tik pred zaključkom magisterija s področja podjetništva na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Podobni članki:
DRUŽINSKA RAZMERJA – REJNIŠTVO
NIVEA Extreme Resist maskara za podaljšanje
Spolne Zlorabe
 

Članki iz iste kategorije: