Podjetniški in karierni kotiček: Retorika in njen vpliv na uspeh - Supermami
Delo in zaposlitev

Podjetniški in karierni kotiček: Retorika in njen vpliv na uspeh

Delo in zaposlitevVse pogostejši temi današnjega časa sta uspešna retorika in učinkovita komunikacija. Postajata namreč ključna elementa uspešnosti in učinkovitosti, tako na osebnem kot tudi na poslovnem področju. Vse bolj se zavedamo, kako lažje je sodelovati in živeti z osebami, ki premorejo ustrezno retoriko in komunikacijo. Vse bolj pa izstopajo konfliktne osebe, z neustreznim vedenjem in neprimernim načinom komuniciranja z okolico. Ravno zato je veliko podjetij ugotovilo, da sta retorika in komunikacija njihovih zaposlenih ključnega pomena za obstoj in rast podjetja ter da se investiranje v razna izobraževanja na to temo obrestuje.

Torej, lahko bi rekli, da je retorika umetnost uspešnih! Si lahko predstavljate uspešnega karierista ali poslovneža, ki ni vešč v komuniciranju in mu je nastopanje v javnosti tuje? Verjetno ne.

Sedaj malo premislite in se spomnite na osebo, ki ima po vašem mnenju uspešno kariero. Kaj opazite pri tej osebi? Je to njegov nastop, hoja, način izražanja misli in mnenj, način govora, ustrezno komuniciranje in razumevanje z okolico ali kaj podobnega? Po vsej verjetnosti boste odgovorili: »Da, točno tako.«

Če želite žeti uspehe tako na osebnem kot tudi poslovnem področju, je priporočljivo naslednje:
– velika mera samozavesti,
– pogum,
– ciljna usmerjenost,
– energičnosti,
– odkritost,
– navdušenje,
– pripravljenost pomagati,
– zaupanje,
– podjetnost in veselje do dela,
– brez zvijač in laži,
– ne čakati boljših časov,
– ustrezna komunikacija,
– ustrezna retorika,
– vseživljenjsko učenje ipd.

Torej, če imate probleme z izražanjem svojih želja in idej ter se neradi izpostavljate pred množico ljudi, morate nekaj narediti na tem področju. S pravim treningom lahko namreč vsak izgubi tremo ter osvoji metode uspešne komunikacije in retorike. Ali si boste to postavili za svoj cilj, pa je vaša odločitev. Vendar, kot veste, »čakati na boljše čase« običajno ni najboljša izbira.

Uspeh je posledica naših dejanj, naših osebnih in poslovnih ciljev ter rezultat njihovega uresničevanja. Naše misli in ideje ter želje pa naj težijo k uresničitvi.

Za konec naj navedem še nekaj dejstev, ki se nanašajo na retoriko in komunikacijo:

– retorika je umetnost prepričevanja drugih,
– retorika je umetnost vplivanja na druge,
– retorika nam pomaga pravilno oblikovati in posredovati misli,
– brez ustrezne retorike in komunikacije ne boste uspešni,
– s pomočjo retorike lahko »ne« spremenite v »da«,
– retorika je umetnost sproščenega nastopanja, ki vključuje učinkovito držo telesa in pravi način govora,
– če obvladate retoriko in komunikacijo, obvladate samega sebe ter vplivate na svojo osebno in poslovno srečo.

Namig: za izboljševanje retorike, komunikacije in izgubo treme vam priporočamo udeležbo na praktičnih delavnicah. Vabljeni torej na naše motivacijske seminarje in delavnice – poglejte si jih na www.ambicij.si! 

Pripravila: Nataša Rosemstein
Uredila: PV

Članek je bil objavljen v reviji SuperMAMI, oktober 2008.

——————————————————————————————-

Nataša Rosenstein

Sem Izkušena predavateljica, svetovalka in avtorica člankov s področja podjetništva, motivacije in uspešne kariere. Za seboj imam že številne seminarje, delavnice, coachinge in izdajo priročnika za uspešno kariero Po korakih do prave zaposlitve. Po izobrazbi sem diplomirana ekonomistka in tik pred zaključkom magisterija s področja podjetništva na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Podobni članki:
DRUŽINSKA RAZMERJA – REJNIŠTVO
NIVEA Extreme Resist maskara za podaljšanje
Spolne Zlorabe
 

Članki iz iste kategorije: