Delo in zaposlitev

Ali ste motivirani za doseganje svojih ciljev?

Ali veste, da je motivacija ena najpomembnejših psihičnih funkcij, ki močno vpliva na našo srečo, uspeh in zadovoljstvo?

Ko govorimo o motivaciji, govorimo o nekem notranjem stanju, ki človeka usmerja in vzpodbuja njegovo delovanje. Gre za posebne motive, ki nas spodbujajo k doseganju čim boljših rezultatov tako na osebnem kot tudi poslovnem področju. Ti dejavniki nas spodbujajo k tekmovalnosti, nenehnem pridobivanju novih znanj in izkušenj, novih poznanstev in iskanju novih priložnosti za izboljšanje kakovosti našega življenja. Motivacija je dejansko proces, ki sproži določene aktivnosti ter usmerja naše obnašanje v prizadevanju za dosego zastavljenih ciljev.

Dejstvo je torej, da brez motivacije ni uspeha, ni rezultatov in ni sreče.

Vsak sam pri sebi lahko opazi, kako se mu raven motivacije spreminja. Ko nimamo dovolj motivacije, tudi nismo produktivni, angažirani in vedoželjni. Običajno imamo takrat »tisti dan«, ko se nam v službi ali pa doma preprosto nič ne da početi. Pa saj, kakšen dan niti ni problem, problem se pojavi, ko se ta dan spremeni v mesece ali celo v leta, mi pa ne sprožimo akcije za izboljšanje situacije.

Zavedati se je treba, da lahko in moramo vplivati sami na svojo srečo, doseganje poslovnih in osebnih ciljev. Pa tudi sami si moramo ustvarjati priložnosti v življenju, ki nam »niso dane«. Najslabši od izgovorov, zakaj ljudje v svoje življenje ne vpeljejo določenih sprememb, je ta, da jim je bilo tako namenjeno in da v življenju pač nimajo sreče oziroma niso rojeni pod srečno zvezdo. Prav vsak od nas ima možnost, da svoje življenje usmerja tako, kot si želi. Je pa res, da je za to potrebna velika mera motivacije, vztrajnost in pogum. Nekateri se morajo za svoj cilj bolj potruditi kot drugi, a veselje in zadovoljstvo je na koncu nepopisno.

Kako pa postati bolj motiviran? Predvsem je treba vedeti, kaj v življenju si resnično želite in zakaj. Nato se morate zamisliti in zavestno odločiti, da boste svoje zastavljene cilje tudi izpolnili. Vedeti morate, kako jih boste uresničili in do kdaj. Na koncu pa vam preostane le še akcija, akcija in še enkrat akcija. Za akcijo pa boste motivirani le, če boste pred seboj vedno imeli cilj, ki ga želite doseči. Enostavno morate vedeti, zakaj se je vredno truditi.

Pravijo, da na svetu obstajajo tri vrste ljudi:
a)    Tisti, ki realizirajo oziroma uresničijo cilje.
b)    Tisti, ki samo govorijo, kaj naj bi se zgodilo.
c)    Tisti, ki ne vedo, da se okoli njih kaj dogaja.

Poskusite torej postati realizator svojih sanj in idej. Ne obupajte in bodite vztrajni, pa vam bo uspelo.

Kaj lahko naredite že danes:

1.    Vzemite list papirja in ga razdelite na dva stolpca.

2.    V levi stolpec napišite pet vaših dobrih lastnosti.

3.    Nato pod to, na levo stran, napišite še pet vaših dosežkov, na katere ste ponosni.

4.    Na desno stran napišite pet stvari, ki jih želite pri sebi spremeniti
(npr. postati želim bolj samozavesten, želim brez treme javno nastopati, želim postati bolj odločen, želim postati bolj kompetenten in pridobiti novo znanje itd.).

5.    Pri vsaki stvari, ki jo želite spremeniti, napišite tudi rok, do kdaj vam mora to uspeti (na primer: v enem letu bom s pomočjo izobraževanja postal boljši retorik).

Leva stran papirja naj vam bo za spodbudo, desna pa v pomoč, da boste pred seboj vedno imeli cilje.

Namig: za dvigovanje motivacije so priporočljivi tudi seminarji in delavnice na to temo. Vabljeni torej na naše motivacijske seminarje in delavnice – poglejte si jih na www.ambicij.si!

Napisala: Nataša Rosenstein
Uredila: PV

Članek je bil objavljen v septembrski števiki revije SuperMAMI.

———————————————————————————————–

Nataša Rosenstein

Sem Izkušena predavateljica, svetovalka in avtorica člankov s področja podjetništva, motivacije in uspešne kariere. Za seboj imam že številne seminarje, delavnice, coachinge in izdajo priročnika za uspešno kariero Po korakih do prave zaposlitve. Po izobrazbi sem diplomirana ekonomistka in tik pred zaključkom magisterija s področja podjetništva na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Podobni članki:
DRUŽINSKA RAZMERJA – REJNIŠTVO
NIVEA Extreme Resist maskara za podaljšanje
Spolne Zlorabe
 

Članki iz iste kategorije: